top of page

Parijse frisé en Agi

door Harry Le Mans .Houten

  

​De heer Le Mans geeft hierbij zijn visie over de Parijse frisé en Agi, naar aanleiding van de bijeenkomsten die gehouden worden in Nijkerk(NL) waar kwekers en keurmeesters over deze rassen discussiëren.

Doel: Liefhebbers en keurmeesters tot bewustwording te laten komen om de Parijse frisé in juistheid en in realiteit te kweken en te beoordelen, om zodoende het ras in stand te houden.

Definitie & Discussie: Wat is Parijse frise en wat is Agi?

Verduidelijking in de verschillen tussen beide rassen eventuele "invloed" op elkaar.

 

Parijse frise: standaard gekend. Frankrijk is hierin bepalend. Het is een oud ras van min. 19 cm. Het ras heeft geen krulveren zoals sommige duiven en hoenderrassen maar heeft gebogen veren vanuit een specifieke inplant. De inplant is één van de al vastgelegde raskenmerken. De evolutie laat heden ten dage meer kromming (draai) in de veer zien. Interpretatie standaard Parijse frisé in Italië was anders, zij streefden een grotere en meer opgerichte vogel na. Zo is, door inkruising van o.a. de Lancashire, Yorkshire, Milanees (1933) en de Italiaanse kleurfrise (1950) rond 1950 de 1ste  Grande Meticcio ontstaan. Deze vogel is doorgekruist en de 2de  Grande Meticcio (1955-1970) was een feit. Goed opgericht, groot en met de voor die tijd, nodige volume.Deze vogel is in ons bestand gebracht ter verbetering van de kop, staart, houding, haneveren en grootte. Hieruit zijn verschillende stammen gebouwd. Resultaten waren revolutionair De vogel had ook zijn fouten. Deze fouten zijn welzichtbaar gemaakt. Deze vogels blijven als genenpoel wel uiterst bruikbaar, denk alleen maar aan bv. de grootte. We zullen moeten marchanderen en streng selecteren.

Pluspunten van deze Grande Meticcio zijn nog steeds: grootte, staart, kop, snavel

en poten, we moeten wel alert op de kruiling letten want we moeten Parijse frise's naar de standaard kweken.

Agi: een jong ras (er wordt gesproken over 1978 maar het ging toen om de 1e tentoongestelde capuchon...) De standaard rommelt ...de grootte is bv van 24 cm al teruggebracht naar 21 cm minimaal. Zoals het er nu uit ziet zijn wederom alle koptypes geoorloofd, rozet op de rug mag maar is niet noodzakelijk en zelfs de borstfrisering hoeft niet per se omhoog. Stand is ook variabel 60 a 70 graden. De standaard zal dus waarschijnlijk weer aangepast worden. De grootte is niet haalbaar gebleken, misschien in de toekomst. (de grootte is moeilijk, kijk maar naar de Lancashire) 20 cm is immers al een serieuze reus... De vraag is, "wat is dan nog Gigante?" Misschien is de Agi beter af als Ati ! -Arricciati Tipico Italiano-

Ook zien we hier de voorouder, de Grande Meticcio, de kop opsteken. De Meticio x de Lancashire, crest, Yorkshire, Norwich en Padovan hebben de basis voor de Agi gevormd. De veerstructuur is anders, zie de buikharen i.p.v. buikveren maar ook het lumpsprobleem.  Agi is nog niet erfelijk vastgelegd. De capuchon en/of kuifvorming liggen niet vast. Uitsluitend de dominante krulveer ligt vast. Jonge vogels als Agi geboren en herkenbaar, kunnen na de jeugdrui "normale" Parijse frisé's worden.

Als er een Agi gekweekt wordt is deze eigenlijk een toevalstreffer en na de volgende rui kan deze vogel ook totaal veranderd zijn. Het ras is nog onevenwichtig en laat nog te veel fouten zien. Hier ligt de taak voor de kweker/ keurmeester om werkbaar materiaal te selecteren en te kijken of de

Agi in stand gehouden kan worden. Het huidige Parijse frisé en Agi bestand in Italië bestaat uit 90% mixvogels en 10% uit Parijse frisé's. A.G.I. De kweker moet de keus bepalen.

Keuring: De standvastige kweker heeft een vast doel voor ogen en zal daar doorgaans aan blijven sleutelen. Deze groep is echter niet erg groot. Een keuring kan soms "killing" zijn voor een ras, waardoor liefhebbers kunnen afhaken. We moeten waken dat de Parijse frlsé niet gekeurd wordt met de Agi in het achterhoofd, of nog ernstiger, de Parijse frisé niet meer durven te beoordelen en dan veiligheidshalve het "kleine bolletje" maar naar voren schuiven. Foutieve krulling is niet direct Agi-invloed. Was het maar waar maar helaas zoveel Agi's zijn er op de hele wereld niet!

N-H frisé's met een rozet op de rug heeft ook niets met de Agi te maken. Zo zien we bij de Mehringer dezelfde fouten als bij de Parijse frisé, deze wordt toch ook niet gekeurd met de Agi in het achterhoofd?

Blijf reëel, kweek en keur positief .

Fouten zijn door selectie te elimineren met behoud van de positieve elementen.

Als we de Parijse frisé alleen maar naar de standaard blijven kweken, mooi opgebouwd rond en vol, minimaal 19 cm dan ben je na 2 jaar uitgekweekt en heb je alleen nog maar kleine bolletjes over met een staartje van een Noord-Hollander. Af en toe moet je de "genenpoel" in om de Parijse frisé en de Agi op te poetsen.

Het betekent ook dat men de "genenpoel" moet "conserveren" en dat we niet dezelfde fout als de Engelsen maken met de Yorkshire, want met het verdwijnen van het worteltype is een "genenpoel" verdwenen welk aan de basis van menig ras heeft gestaan.

AGI-2.jpg
AGI-1.jpg
bottom of page